Založ si blog

Alarma!

„No vieš, ten La bomba!“ hovoril mi nedávno kamarát, že videl jedného nášho spoločného známeho. S úsmevom som prikývol, vedel som koho myslí.
V mysli sa mi vynoril obraz asi tridsaťpäťročného chlapíka, blonďáka s dlhou šticou a pár dní neoholeným strniskom. Stredne vysoký muž chodil vo vínovo červených montérkach na trakoch a sýtozelenom tričku. Okolo krku zvykol mávať bezdrôtové slúchadlá. Pôvodne chránili sluch, no to by nebol Jožo, ako sa La bomba volal menom, aby si nejako neužíval život svojským spôsobom.
Vtedy, ešte na začiatku mojej pracovnej kariéry, sme obaja pracovali v expedičnom sklade so stavebným materiálom. Jožo La bomba sa pohyboval pár metrov nad našimi hlavami ako vysokotonážny žeriavnik.
Po obedňajšej prestávke sme sa vracali v ten deň k svojim strojom, Jožo si nasadil slúchadlá a v mobile nastavil muziku, ktorú išiel počúvať. Otvorenou dlaňou sme sa pozdravili a už sa šplhal po rebríku na svoje pracovisko.
„Feri, aj ostatní, dajte si ešte prestávku. Nejakí hotentóti tu majú návštevu,“ zakričal majster a
väčšina ľudí sa potešila, cigaretka navyše im nikdy nebola proti vôli. „Tak desať, pätnásť minút, kým prejdú halou.“
Zrak mi padol na rebrík k žeriavu.
„A čo Jožo?“ nedalo mi pokoja.
„Veď keď mu nepríde oznam na displej, hádam si dá šlofíka.“
Vtom sa v diaľke objavila delegácia na čele so šéfstvom z kancelárie. Náš vedúci manažér rozhadzoval rukami a spotene sa snažil súkať zo seba cudzie slovíčka.
„Alarma!“ do ticha sa niesol Jožov zvučný hlas.
V náhlej zmene som zabudol majstrovi povedať, že Jožo rád spieva. Teda, vedelo sa o tom všeobecne, no teraz v bezhlučnom prostredí sa ozýval kolegov hlas ako z amplióna.
„El ritmo fatal! La bomba! Alarma!“
Jožo robil prestávky medzi jednotlivými výkrikmi.
„Escuchar me! Alarma!“
Po poslednom výkriku sa v deputácii zdvihol šum, zmätené pohľady vystriedal zrazu zbesilý pohyb smerom k najbližšej zelenej ceduli s nápisom Exit.
„El ritmo fatal! La bomba! Alarma!“ zaznelo posledné opakovanie modernej pesničky nemeckého dídžeja spievajúceho po španielsky.
Zarazený manažér sa len bezradne pozeral na miznúce chrbty cudzincov. Kývnutím ruky si privolal nášho majstra a okrem toho, že mu vynadal, opýtal sa na meno spúšťača poplachu. Samozrejme, Joža La bomba už na druhý deň vystriedal niekto iný.

Poukaz

12.06.2022

Štrkovisko neveľkého parkoviska zašušťalo. Kolesá modrého SUV-čka sa pomaly dotočili. Motor stíchol. Vodič pedantne skontroloval vnútro auta. Akonáhle pootvoril dvere, prudký závan ich znovu zatvoril. Muž bezhlasne pohýbal ústami a silnejšie sa oprel do dverí. Drobné kvapôčky večerného mrholenia mu ochladili tvár, vietor rozfúkol dozadu učesanú šticu a jeho kanady [...]

Zaľúbené

13.04.2022

Obligátne Pohárik Štípanec Objatie Bozk A prebdená noc Víno Šteklivý pohyb, pekný úsmev. Sukne záhyb a vášne rev. Tanec v duši, víno v čaši, ruka na zadku, bozk na pery Iná Drží ju v náručí, zajtra je tam iná. Snáď zajtra sa pošťastí a nájde sa láska divá. Zatiaľ ona ticho plače, chcela by ísť za ním, no nemôže už nikdy viac. On už na ňu [...]

Starec

08.04.2022

Odišla tíško ako prišla romantika v diaľke stratená. Už len hádky, krik a pleš rokmi zošedivená. Zabehnuté koľaje, železný zvyk, škripot zubov a hlučný ryk, taniere obité starobou a srdce zničené chorobou. Ja starec premárnil všetko, nemám už ničoho, ani život, sily ani lásky či niečoho. Nádej už zmizla, hrob sa otvára, zbohom život, smrť ma premáha.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Aleš Horváth

Posadťe sa, hneď prinesiem kávu. Aj koláčik si prajete?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 41732x
Priemerná čítanosť článkov: 1814x

Autor blogu

Kategórie